26. srpnja 2019. godine vlasnik obrta u poljoprivredi Antonio Kerovec sudjelovao je u emisiji RTL danas.

Tema priloga bila je žetva pšenice 2019. godine. Osim njega u emisiji su sudjelovali i drugi poljoprivrednici Republike Hrvatske. Zbog vremenskih prilika žetva je završena kasnije nego inače te je procjena da će prinos biti između 20 do 30% manji nego prošle godine. Osim toga poljoprivrednici imaju i druge probleme koji smanjuju cijenu pšenice, a oni nisu povezani s vremenom nego sa zakonom.

Žetva se ove godine odužila zbog vremena. Vrijeme je utjecalo na manji prinos nego lani jer na početku sezone nije bilo dovoljno vlage, a zatim su uslijedile obilne kiše. Čak je i poljoprivredna mehanizacija znala zaglibiti u blatnjavim oranicama. Poljoprivrednici su morali čupati kombajne s njiva.

Ove godine ima oko 750 000 tona pšenica, što je i više nego dovoljno za naše potrebe, ali strategija je ipak da pšenicu izvozimo jeftino, a uvozimo smrznuto tijesto. Cijena pšenice kod nas je tridesetak lipa jeftinija nego kada se prodaje u susjednim zemljama. „Bio bi zadovoljan da ide preko kune, iako je u Bosni i Hercegovini cijena 1,30 lipa.“ poručuje Kerovec.

Pravilnik o otkupu žitarica godinama radi protiv poljoprivrednika jer dozvoljava da otkupljivač bira parametre kojima formira cijenu. Protekle godine to je bila razina proteina u pšenici, ove godine proteini su dobri, ali nisu više važni za cijenu, sada su to hektolitri. Pšenica ima primjerice 17% proteina, dakle premium klasa, a hektolitar je 76,77 te je manje plaćena nego pšenica u drugoj klasi. Žetva je završena, polja su prazna, a poljoprivrednici se nadaju da njihovi džepovi ipak neće biti.